Кухар

Без їжі людина не може існувати ні на землі, ні на морі, ні в космосі, тому професія кухаря потрібна людині постійно. Кухар - це професіонал, який несе людям хвилини насолоди своєю працею, адже так приємно подивувати родину та гостей смачною та оригінальною стравою, прикрасивши кулінарними шедеврами святковий або бенкетний стіл. Ця професія кухаря не терпить дилетантів. Як і в усіх великих і малих справах, тут потрібна єдність багатьох чинників, головні з яких, мабуть, професійні знання всіх тонкощів кулінарного мистецтва, любов і вірність своєму покликанню.

Характер роботи
Види праці: ручна, механізована, автоматизована; одиночне чи масове виробництво.
Кухар виконує такі операції:  

  • прийом  сировини,  її  переробка, зберігання продуктів;
  • приготування холодних закусок, гарячих страв, випічка з борошна;
  • оформлення страв для їх роздачі.

Основні операції кухар   виконує   вручну.   Але   сьогодні вже  більшість трудомістких операцій здійснюють машини, механізми та автомати.
Предметами праці кухаря є: харчові продукти та напівфабрикати.

Засобами праці кухаря є: кухоний інструментарій та обладнання.

Умови роботи
Праця кухаря належить до розряду фізичної праці середньої тяжкості. Кухарем можуть працювати як жінки, так і чоловіки різного віку.     У кухарів 8-годинний робочий день в одну чи дві зміни (залежно від розпорядку роботи закладу). У приватних кафе чи ресторанах режим та темп роботи кухар встановлює сам, виходячи з потреб і можливостей.

Особливі умови та фактори праці:

  • працює в приміщенні, але умови мікроклімату несприятливі: температура повітря досягає 25-32С, підвищена вологість повітря, протяги, перепади температури повітря, пов'язані з необхідністю переходів з гарячих у холодні цехи. Під час роботи біля плити впливає інфрачервоне (теплове) випромінення;
  • робота пов'язана із вплив інтенсивного шуму, переважно середньочастотного характеру,  викликаного дією витяжної та загальнообмінної вентиляції.

Ринок праці
Отримавши диплом кваліфікованого робітника з професії кухар, випускники ПТО працюють у кафе, закладах ресторанного господарства, кулінарних цехах супермаркетів, тощо.

Освітня підготовка
ДНЗ «Бердянський центр професійно-технічнї освіти», ДНЗ «Вище професійне училище ресторанного сервісу», ДНЗ «Токмацьский професійний ліцей»,  ДНЗ «Пологівський професійний ліцей», ДНЗ «Запорізький професійний торгово-кулінарний ліцей», ДНЗ «Михайлівське вище професійне училище», ДНЗ «Куйбишевський професійний аграрний ліцей», ДНЗ «Осипенківський професійний аграрний ліцей»

Медичні обмеження
Професія кухаря протипоказана людям, які страждають: серцево-судинними захворюваннями, ревматизмом, шкірними захворюваннями, запамороченням, нервово-психічними захворюваннями, легеневими захворюваннями: туберкульоз, хронічна пневмонія, бронхіт, ларингіт, тонзиліт, гіпертонія, виразкові хвороби, гастрит, коліт, захворювання нирок і сечовивідних шляхів, цукровий діабет.

Вимоги до індивідуально-психологіних особливостей
Професія кухаря не терпить дилетантів. Тут потрібна єдність багатьох чинників, головні з яких, мабуть, професійні знання всіх тонкощів кулінарного мистецтва, любов і вірність своєму покликанню.

Сучасний кухар – це одночасно професіонал, художник, дієтолог, психолог і, навіть, чарівник. Він повинен володіти тонкими смаковими відчуттями та добре розвинутим почуттям міри; має бути швидким, спритним, зібраним, відчувати форму, лінію, колір. Професія кухар віднесена до професій типу "людина - техніка" і "людина - людина". Ця професія вимагає від працівника певних індивідуально-психологічних якостей. Кухар повинен мати хороший загальний інтелект, добре розвинені дотик та нюх; координацію рухів рук; високі показники концентрації, переключення, стійкості та об'єму уваги; добре розвинену довготривалу, мовно-логічну, зорову, образну, оперативну пам'ять.

Особисті якості: добросовісність, ввічливість, охайність, комунікабельність.
Кухар володіє прийомами спостереження, порівняння, вміє виділити правильні смакові поєднання продуктів, їх пропорції, відчуває і розуміє красу, шукає і створює її.

Перспективи
Професія кухаря має дуже багато перспектив розвитку, що пов’язано із постійним оновленням технологічної бази та ростом попиту відвідувачів на заклади ресторанного господарства, особливо у місах-курортах

Споріднені професії
Під час вибору професії необхідно враховувати її спорідненість з такими професіями, як кондитер, пекар, офіціант, бармен, технік-технолог громадського харчування, продавець. Ці обставини можуть бути корисними у випадках зміни роботи і допоможуть обрати, ту професію, для оволодіння якою вже є певні навички, знання, необхідні психофізіологічні якості.


Поділитися в соціальних мережах

Корисні посилання